4,8 millioner til skolebridgen

8.07.2025
Gledelige nyheter!
Skolebridge har fått fornyet og økt tillit hos Sparebankstiftelsen DNB. Tildelingen er økt til 4,8 millioner over neste treårsperiode.
«Vi er utrolig takknemlige for at Sparebankstiftelsen DNB ser og verdsetter verdien av arbeidet vi og våre frivillige legger ned» President Åse Langeland
27 med bridgeintroduksjon, 20 steder i aktivitet
Skolebridge har hatt bridgeintroduksjon ved 27 skoler, og 20 fritidstilbud med bridge for barn har vært i aktivitet.
Nå skal dette økes med 50 %, og vi åpner også opp for satsinger på ungdomstrinnet.

Skolemesterskapet region Sør samlet deltakere fra både barneskolen og ungdomsskolen
17 % av barna begynner på bridge
Siden oppstarten av prosjektet i 2023 har mer enn 2000 barn blitt introdusert til bridge, og 17 % av barna har valgt å begynne på fritidstilbudet.
I 2023 fikk prosjektet Norsk Skolebridge 3 millioner til å etablere bridgetilbud for 6. klassinger over hele landet, og nå øker Sparebankstiftelsen DNB støtten til 4,8 millioner for å utvide tilbudet til flere steder og til å inkludere ungdomsskoleelever.
Skjermfritt
Målet er å samle barn og unge til en gratis, skjermfri, utfordrende og sosial aktivitet i dødtiden mellom skoleslutt og middag. For at spillet skal fungere, må alle spillerne involveres og inkluderes, og dette forebygger utenforskap og sosial ekskludering. Bridge har også fordelen at det kan utøves av alle på lik linje, uansett fysiske forutsetninger.
Forskning sier: Gøy!
Hva sier barna selv? Forskere fra forskningsgruppen BAMSA ved Universitet i Stirling har fulgt prosjektet, med spørreundersøkelser og fokusgruppeintervju av barna. Gøy og spennende, går igjen, og gleden over å få spille med venner. Andre er opptatt av å ha noe annet å gjøre enn å stirre på mobilen, mens et lite mindretall kommer for serveringen eller for å slippe unna forpliktelser hjemme som å lufte hunden eller passe småsøsken.

Ordsky av sjetteklassingers uttalelser om bridge fra spørreundersøkelse utført av Universitetet i Stirling.
«Dette er det største som har skjedd for små bridgespillere og et helt uvurderlig bidrag til rekruttering til tankesport. Barn må trene kroppen, og barn må trene hodet. Tildelingen er en stor anerkjennelse av de positive effektene verdens beste spill gir barn og unge.» President i Norsk Bridgeforbund, Åse Langeland
Ungdom som veiledere
Nytt i prosjektet fra 2025 er at skolebridgen skal engasjere ungdom i alderen 14-16 år som veiledere. Erfaringer fra forprosjekt viser at ungdom med riktig opplæring og noe voksenstøtte får godt grep om bridgegruppa, er gode forbilder og har en tilnærming som fremmer læring hos barna.
«Jeg merker at de lytter mer fordi jeg er ungdom. Mange av dem ser litt opp til meg, og det gir en annen type respekt enn om det hadde vært en voksen. Det gjør det lettere å nå fram til dem.» sier Ida Kristine

Ida Kristine Mathisen (15) tv. er en av flere ungdommer som har hatt ansvaret for en egen skolebridgegruppe i 2024/25.
https://sparebankstiftelsen.no/tildelinger/skolebridge-og-ungdomsbridge/
Doble aktiviteten
Med bidraget fra Sparebankstiftelsen DNB og tidligere innvilgede inkluderingsmidler fra Bufdir vil Norsk Bridgeforbund øke antall skolebridgegrupper med 50 % og utvide tilbudet til å inkludere ungdom slik dobbelt så mange barn og unge får et bridgetilbud nær seg.
Vil dere begynne med skolebridge?
Ta kontakt med marianne@bridge.no for å legge en plan for hvordan din klubb kan komme i gang med skolebridge.