Hvor godt kjenner du makker? Par 3

3.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad

Siste paret ut for U26 er Ida og Marius. De spilte ikke sammen i fjor, men er fortsatt ikke noe nytt par, da de spilte sammen for U26 i forrige EM i 2022. I tillegg har de spilt sammen på U16, og har også NM gull sammen fra NM junior. De har derfor kjent hverandre lenge, og er gode venner, så her håper vi på mange gode svar. Vi starter med å se hva Ida kan om Marius Dalemark Austad.

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Ida og Marius har tidligere spilt ganske forskjellige systemer fra hverandre, men har nå kommet fram til et system de skal spille. Selv om begge spilte mye forskjellige tidligere, så har begge spilt kløverføring lenge, så Ida satser på at det er favoritten til Marius, og ikke noe dumt forslag, for det stemmer.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Akkurat som Magnus og Anders, så liker også Ida og Marius internasjonale juniorturneringer, men i motsetning til Anders, så har Ida gjettet (eller visste hun?) at Marius sin favoritt er VM for junior nasjonallag. Det er en morsom turnering, og Ida har helt riktig i at det er Marius sin favoritt.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Ingen usikkerhet ennå, heller ikke på et spørsmål som de to forrige parene har hatt litt problemer med. Ida mener at Marius har spilt i 12 år, igjen helt riktig.

Hva er din makkers favorittmat?

Ida kan mye om makker sin bridgekarriere, men kan hun like mye om han som person? Det får vi se på nå, når hun mener at Marius sin favorittmat er taco. En ny rett i forhold til de tidligere svarene, men fortsatt en typisk rett som unge liker, så det kan være et godt forslag. Vi tror dog ikke at det var ren gjetting, for Marius er tydelig på at det er taco, som er noe han spiser hver uke. Dette gjør jo strålende, hvor lenge kan Ida holde det oppe?

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Siden Marius kun er ett år yngre enn Ida, og ingen av de er så unge at de ikke har vært innom tanken på livet etter juniorkarrieren, så bør det være lett for Ida å huske at Marius har fire år igjen som junior etter i år, noe hun selvfølgelig gjør. Etter en så god start kunne hun ikke feil her.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Som vi har sett tidligere med de andre U26 parene, så er det ofte at gode resultater havner høyt opp på lista over favorittminner. Marius har dog flere gode minner, med både EM gull og to NM jr gull, ene med Ida, men Ida satser fortsatt på at det er EM gullet i 2018 som henger høyest. Siden Europamesterskap trumfer Norgesmesterskap for de fleste, så var det noe Marius var helt enig i.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her kommer vi til et spørsmål som få personer har diskutert med makkeren sin, er det dette spørsmålet som skal stoppe Ida? Her prøver hun seg på «Spilleføring, motspill, melding», men dette spørsmålet ble dessverre for vanskelig for Ida, for Marius sin rangering er «meldinger, spilleføring, motspill». Det betyr at det ikke blir noen poeng for Ida på dette spørsmålet.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Idas imponerende streak ble stoppet på forrige spørsmål, men ingen grunn til å fortvile, Ida er rett tilbake til toppen. Akkurat som med Markus, når man har en verdensstjerne i lokalmiljøet, og denne personen i tillegg har vært med å lære en opp, og er en av makkerne, så er det naturlig å anta at det er forbildet, noe Ida har helt rett i. Marius sitt forbilde er Boye Brogeland. Det er fordi «Mye grunnet at det var han jeg gikk på kurs hos, men også grunnet at han er en av verdens beste bridgespillere. Samtidig er også hans engasjement og ståpåvilje for å ta jukserne i bridgen noe som jeg ser veldig opp til. Jeg har spilt divisjon med han de siste årene og det har vært en stor fornøyelse å spille, samt lære av han.»

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Her var Marius selv litt usikker, og svarer «Jeg har ikke noen særlige ritualer egentlig, men jeg drikker ofte mye vann under turneringer.» Ida derimot som imponerer sterkt, kjenner makker godt, og var ikke usikker når hun svarte «Drikker MYE vann». Her er det nok snakk om så store mengder at det ikke er mulig å ikke legge merke til. Etter mye Cola nevnt er vi glade for å høre at noen prøver å passe på helsa og drikker vann.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Selv om detaljene med hvilket studie ikke var på plass, så er de ellers helt enig i at Marius studerer (Rettsvitenskap) er med venner, og kan like å ta seg en fest. Vi var hyggelige med Anders og ga han riktig selv om han ikke nevnte at Magnus studerer Juss, så da får vi nesten gi poeng til Ida også. Så godt som hun kjente makker, så er vi sikre på at hun også vet hva han studerer om hun hadde fått beskjed om å skrive det.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Ida kjenner Marius godt, og er også klar på hvilke av hans egenskaper hun gjerne skulle hatt «Jeg skulle ønske jeg var like god i spilleføring som Marius. Han er også veldig flink til å holde hode kaldt i pressa situasjoner. Samt at han er veldig hyggelig mot motstanderne.»

Svært imponerende av Ida som tydelig kjenner Marius godt, og ender på 9 av 10 poeng, kun feil på rangeringa av delene i bridge, noe mange andre også har hatt problemer med, og som mange kanskje tipper litt på. Dette blir vanskelig å toppe, så presset er nå på Marius, kjenner han Ida Marie Øberg like godt som hun kjenner han?

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Ida og Marius har som sagt hatt en del forskjellig system med andre makkere, men begge spiller kløverføring med de fleste andre, og det er Marius sin favorittkonvensjon. Det han derimot ikke hadde innsett var at det var også Ida sin favorittkonvensjon. Han prøvde seg derimot på «Vanskelig spørsmål, men jeg vet at Ida liker 2M i åpning som 10-13 og 6 kortsfarge så jeg går for det.». Helt klart et vanskelig spørsmål, det er en konvensjon Ida er glad i, så ikke noe dumt forslag, men dessverre ikke noe som nådde helt opp for Ida. Marius starter derfor litt bakpå og må nå raskt snu om han skal imponere like mye som Ida.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Også her er Marius litt usikker, men i motsetning til forrige spørsmål hvor han gikk for forskjellige svar, så går han denne gangen for samme svar for seg og Ida, og prøver seg på VM for junior nasjonallag. Det kan se ut som at trikset er å satse på at man er samspilt med makker, for det var helt riktig.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Igjen usikkerhet fra Marius, som svarer «Tja dette er litt vanskelig å si, men jeg tror Ida har spilt i 9 år.». Det er dog ingen grunn til å være usikker, for det er helt riktig. Som vi ser har alle spillerne på U26 spilt bridge lenge til å være juniorer, med 8-12 år, noe som er lengre enn enkelte av spillerne på U16-laget har levd!

Hva er din makkers favorittmat?

Nå var det slutt på usikkerheten fra Marius, her virker han sikker når han svarer så detaljert som «Biff med fløtegratinerte poteter med bearnaise saus». Ida er mer kortfattet, og svarer kun biff, men vi stoler på at Marius vet hva han snakker om, og gir full pott for det.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Også Marius har en enkel oppgave med å regne ut hvor lenge makker har igjen, siden han husker på at så lenge de ønsker kan de spille junior sammen alt bortsett fra hans siste år. Han forteller oss derfor helt korrekt at Ida har 3 år igjen som junior etter i år.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Usikkerheten har forvunnet helt, og den skråsikre Marius har kommet frem «Ida sitt favorittbridgeminne er 100% når hun vant både VM par og VM i lag i U26W i Opatija i 2019.» Det var en veldig imponerende prestasjon, og selvfølgelig Idas favorittminne, selv om hun også har flere andre imponerende prestasjoner, med flere NM medaljer, inkludert gull i NM jr, som første jente noen gang.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Det var dette spørsmålet som felte Ida, om Marius skal ha muligheten til å være like god som Ida må han ha riktig her, kan det gå? Han prøver seg på å si «Motspill, meldinger, spilleføring.», som ikke er et dumt forslag, siden Ida har svart akkurat det samme. Visste Marius dette om Ida, eller var det en heldig gjett? Uansett ligger han nå godt an til å kunne ta uavgjort med Ida i den interne parkonkurransen, og de er på vei til en imponerende totalscore.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Nå er det Marius som er godt på vei, kan han opprettholde dette? Med gode bridgespillere under samme tak i oppveksten, så er det ofte et godt forslag, så Marius sier «Dette tror jeg er hennes far Andre Øberg som er en meget god bridgespiller som har lært hun opp som gjennom mange år.» Det har han helt riktig i. Ida ser veldig opp til faren sin, som lærte henne bridge, og som fortsatt kanskje kan gi Ida noen tips innimellom, selv om hun er klar til å påpeke at bare en av dem har VM gull om de er midt i en diskusjon.

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Her virket det som at Ida kjente Marius bedre enn han selv gjorde, så får vi se om det samme gjelder motsatt vei. Marius mener at Ida «Ida drikker alltid mye kaffe og cola under bridgeturneringer, eventuelt også redbull.». Dette er Ida helt enig i, når hun sier at hun «drikker kaffe og Cola», hun passer rett inn i bridgegjengen. Det går mye Cola på juniorbridgeturneringer, men det er kanskje ikke så mye bedre på voksne turneringer om man ser seg rundt?

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Igjen er Marius mer detaljert enn Ida når han svarer at hun «jobber fulltid i familiefirmaet Øberg Verktøy, og ellers er hun sosial med venner og fester.». Ida nevner også at hun liker å være med familie, men ellers nevner hun det samme som Marius, og vi kan derfor gi poeng til Marius på dette spørsmålet også.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Marius sier at han «Den egenskapen jeg skulle ønske at jeg hadde var å ikke bli sur på makker og holde hodet kaldt.». Svært samstemte svar fra Ida og Marius, hvor begge mener at makker er god på å holde hodet kaldt, det må vel love godt om de kommer i en presset situasjon? Ellers er de hyggelige på litt forskjellige måter om vi skal tro på dem, Marius er hyggeligst med motstanderne, mens Ida er hyggeligst med makker. Da kan de kanskje lære litt av hverandre. Begge deler er viktig egenskaper, så de får ta et lite kurs hver med den andre. Så blir det veldig bra.

Etter en tøff start for Marius, så hentet han seg utrolig opp igjen, og det ble kun med den ene feilen. Det betyr at begge endte på 9 poeng hver, og et svært imponerende 18 poeng som par, av maks 20. Det holder til klar seier blant U26 parene, og det kan nok bli tøft for parene på de andre lagene å slå, men vi får se videre de neste ukene, når de nye lagene skal prøve seg. Full resultatliste for U26:

  1. Ida og Marius 18
  2. Anders og Magnus 10 og 1/3
    Markus og Nicolai 10 og 1/3

Flere saker

Se alle