Hvor godt kjenner du makker? U16

28.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Ida Kristine Mathisen og Markus Hansen Moe

Vi er tilbake med det siste og yngste laget vårt, nemlig U16. Her har vi noen nye spillere, og noen som har vært med tidligere. Første par ut spilte sammen i VM i fjor, når Norge kom seg til kvartfinale. Til tross for sin unge alder, så har begge spillerne blitt lagt merke til nasjonalt for sine gode resultater. Vi starter med å se hva Ida kan om Markus Hansen Moe.

Foto: Trond Høines

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Akkurat som for mange av andre, så er dette noe de ikke har snakket om. Siden spillerne snakker så mye system, så tenker man at favorittkonvensjon kommer opp en gang inni blant, men tenk på samtaler mellom deg og makker, har du noen gang snakket om favorittkonvensjon? Ida sier «Dette har vi ikke snakket om før, men jeg tror det kanskje er kløverføring.». Det har vært et populært svar blant de eldre juniorene også, så ikke noe dumt forslag, spesielt også fordi det var riktig.  

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her prøver Ida seg på «Jeg tror det er den svenske bridgefestivalen», en morsom festival, og helt sikkert en som Markus liker å spille. Dessverre har Markus tolket spørsmålet som turneringsform, og svart lagkamp. Et svar vi tror de fleste juniorene er enig i, men det blir dessverre ikke poeng på det.  

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Dette er et spørsmål man tenker er enkelt når spillerne er så unge, for da kan de jo ikke ha spilt lenge. Det er dog ikke riktig, Markus har til tross for sin unge alder allerede spilt i mange år. Faktisk 6 år, for Ida forteller oss at «Han startet å spille i 2018 som 6 åring». De som har lest de tidligere artiklene husker at vi har snakket om den store gjengen med spillere som startet når de var 8 år gamle, men som man kan se her så er det ingenting sammenliknet med Markus. Han er da den spilleren på juniorlandslaget som startet yngst.

Hva er din makkers favorittmat?

Her er Ida svært spesifikk «Napoli ventebrød med hvitløksmør», så dette tror vi at Ida har sett Markus kose seg med. Dessverre for Ida har hun nok tenkt for spesifikt, for Markus går for det mer generelle med «pizza». Han passer altså godt inn blant juniorene. Selv om vi tror på Ida når hun svarer så spesifikt, så blir det ikke poeng.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Dette er også et vanskeligere spørsmål når spillerne er så unge, hvem tenker vel på tiden etter juniorkarrieren når man er så ung? Heldigvis er de begge gode i matte, så de har ikke noen problemer med å komme fram til 12 år. Det er da nesten like lenge som han har levd! Og dobbelt så lenge som han har spilt bridge! Så Markus kommer vi til å se briljere i juniorbridgen i en lang stund til.  

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Her gjetter Ida på «Når han ble tatt ut på landslaget». Det er et veldig godt forsøk, for det er klart at det er morsomt. Jeg vil tro de fleste spillerne husker første gang de ble tatt ut på landslaget. Personlig husker i hvert fall jeg akkurat hvor jeg sto når jeg fikk beskjed om at jeg skulle spille mitt første EM. Selv om det er veldig gøy, så har Markus flere imponerende resultater, så han sier «Mitt favorittbridgeminne er når jeg fikk cirka 80% på en klubbkveld når jeg var cirka 9 år». Det er en veldig høy score, og ikke noe jeg har sett noen gang tidligere over så mange spill. Når det i tillegg blir gjort av en 9 åring er det ekstremt imponerende, og klart at det er gøy.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Ida prøver seg på spilleføring, meldinger, motspill. Om det er ren gjetting eller full kontroll vet vi ikke, men uansett helt riktig. Godt jobbet.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Her mener Ida at «Sånn jeg ser det ser han opp til de eldre flinke guttene». Det er klart at man ofte ser opp til de som er litt eldre og så flinke, med håp om at man kan bli dem, så er godt forsøk, men Markus kom selv ikke på noen han så opp til, så han hadde ikke noe forslag.

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Ida mener at Markus må «Sjekke resultatet etter hver runde vis det er mulig». Det er han ikke alene om. Mange som synes det er spennende å vite hvor man ligger, og gjerne for å se om man har klatret seg oppover listene, eller om man har beholdt plassen sin. Alltid spennende. Markus derimot tenker ikke på at han gjør det, og mener at han ikke har noe han må gjøre, men vi tror på Ida som har spilt såpass mye med Markus at det helt sikkert er noe hun har lagt merke til.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Her er de første par som ordrett svarer det samme, nemlig «Spiller håndball og fotball». Så fritiden til hverandre har de god koll på.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

 Vi tror at Ida er veldig fornøyd med makkeren sin, det høres i hvert fall sånn ut fra egenskapene hun kunne ønske seg «Jeg kunne ha ønsket meg å være like god til å analysere spillene og meldingen, og like sikker på meldingene som Markus.». Veldig gode egenskaper.

Det blir totalt 5 poeng på Ida, som kanskje også hadde riktig på flere svar, men hvor Markus ikke svarte det samme, så hun ikke kunne få poeng. Uansett godt jobbet. Nå får vi se om Markus har like god peiling på Ida Kristine Mathisen.

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Vi starter med et vanskelig spørsmål, hvor Markus er veldig usikker, så han svarer at han ikke vet. Ida derimot sier som et par av de andre juniorene «XYNT/XYZ fordi da vet jeg mer hvilken kontakt vi skal havne i.». Absolutt en veldig fin konvensjon.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her har Markus igjen misforstått spørsmålet, og svart lagkamp. Ida derimot kan fortelle oss at «Jeg har egentlig ingen favoritt turnering, men jeg er glad i å reise bort å møte andre juniorer. Jeg har trås alt flyttet hele konfirmasjonen min for å kunne delta på Marit Sveaas.». Juniorturneringer er veldig gøy, og vi kan bekrefte at hun ikke er første junior som har flyttet konfirmasjonen sin for å spille Marit Sveaas, så det er bra hun er ivrig. Så kan vi tenke oss at hun har to brødre som er takknemlig for at hun gjorde det, for da fikk de også spille.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Her sier Markus 5 år, og det må vi si er riktig når Ida sier «Siden slutten av 2018/starten av 2019 da jeg var 9 år». Hun var altså 3 år eldre enn makker når hun startet, men fortsatt veldig ung, og i de fleste makkerpar hadde hun vært den som startet yngst.

Hva er din makkers favorittmat?

Dette hadde de begge god kontroll på, når de sier «taco».

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Ida er litt eldre enn Markus, men fortsatt så ung at det kan bli et vanskelig regnestykke. Markus prøvde seg på 9 år, men glemte at hvis man kan spille U16 i år, så må man nesten ha minst 10 år igjen i U26, men han var kun ett år unna, for Ida, som har regnet riktig sier 10 år.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Dette var også et vanskelig spørsmål, så Markus sier igjen at han ikke vet, mens Ida synes at VM i fjor var veldig gøy. Det skjønner vi godt. Etter at de fikk en reserveplass ikke lenge før mesterskapet, så viste de alle at de hadde noe der å gjøre, og imponerte med en plass i sluttspillet, og endte til slutt på 5. plass.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her var Ida god, kan Markus imponere like mye? Han prøver seg på «Spilleføring, motspill, meldinger». Han hadde helt riktig på den første, men her var makkerne godt samspilte, og Markus burde derfor svart det samme for Ida som for seg selv, for Ida sin rangering var «spilleføring, meldinger, motspill». Det blir dog 1/3 poeng til Markus.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Dette har ofte vært et vanskelig spørsmål for de som ikke har en verdensstjerne i lokalmiljøet. Noe Ida ikke har, så Markus visste ikke hvem han skulle svare. Ida derimot er klar på hvem hun ser opp til, nemlig «Gunn Tove Vist». Et veldig godt forbilde. Ida har også hatt Gunn Tove som mentor, så de har spilt en del sammen, og det er ikke rart at Ida ser opp til henne.

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Uten mat og drikke duger helten ikke, har vært viktig for mange, og det gjelder også Ida, som mener at det viktige for henne er å «spise en god frokost». Det er veldig viktig for at energien skal holde seg oppe, så det høres lurt ut. Markus derimot har ikke tenkt på det, og mener at Ida ikke har noe hun må gjøre.

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Her svarte Markus og Ida ordrett det samme for Markus, og Markus har også ganske riktig her når han sier «spiller orgel». Det forteller også Ida oss, men hun legger i tillegg til at hun sitter i Leirfjord Ungdomsråd. Vi skal uansett gi poeng til Markus, som hadde riktig på orgel.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Dette var også et vanskelig spørsmål, men vi er sikre på at Markus er veldig fornøyd med makkeren sin, og er glad for å spille med henne, selv om han ikke kom på noe.

Det ble totalt 3 og 1/3 poeng på Markus, som ikke alltid hadde noe forslag på spørsmålene. Totalt får de da 8 og 1/3 poeng, og legger seg inn på en 7. plass. Vi har da kun to par igjen, så i slutten av uka får vi se sluttresultatet.

Resultatliste:

 1. Ida og Marius (U26) 18
 2. Kristian og Einar (U21) 16 og 1/3
 3. Maren og Erleta (U26W) 14
  Jørgen og Johan (U21) 14
 4. Cathrine og Solvei (U26W) 13
 5. Anders og Magnus (U26) 10 og 1/3
  Markus og Nicolai (U26) 10 og 1/3
 6. Sofie og Kaja (U26W) 9 og 5/6
 7. Ida og Markus (U16) 8 og 1/3
 8. Are og Jonas (U21) 4 og 4/6

Flere saker

Se alle