Hvor godt kjenner du makker? U21 2

15.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Kristian Dalemark Austad og Einar Osen

Neste par ut fra U21 er tredje og fjerde spiller fra Flekkefjord, og sjette og sjuende spiller fra Rogaland! Vi skal se at selv om ingen slår sju spillere fra samme krets, så kommer det også fire spillere fra samme klubb senere. Dagens gutter får i år sin debut på U21, men har spilt de to siste årene på U16, så de har mesterskapserfaring. Vi sa at Solvei og Cathrine burde ha god kontroll på makkeren sin siden de har vært venner lengre enn de ha spilt bridge, og det samme gjelder disse guttene. De har i tillegg spilt sammen ganske så lenge, så her tror vi virkelig de skal få det til bra. Kristian har i tillegg sin bror Marius å kjempe med, siden Marius imponerte sterkt med 9 av 10 riktige. Vi starter med å se hva Einar kan om Kristian Dalemark Austad.

Foto: Trond Høines

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

De passer rett inn sammen med juniorene når Einar svarer «Jeg er ikke helt sikker, men Kristian har alltid vært glad i sperremeldinger så jeg må nok gå for søppelmulti.». Det var god grunn til å være usikker, når selv ikke Kristian selv visste svaret på spørsmålet, men konklusjonen ble det samme. «Aldri tenkt på hva favorittkonvensjonen min er, men hvis jeg måtte velge så er det nok søppelmulti.».

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her har dessverre Einar gått i samme felle som sin fellow Flekkefjording, Anders, og svart flere ting samtidig, med både EM og VM. Det var synd han ikke ville lære litt mer om U26-parene før han svarte, så hadde han visst at han skulle unngått det. Han svarer «EM og VM», men det kan være så mange turneringer at det blir det ikke poeng på, selv om det ene svaret var riktig. Kristian har valgt bare en turnering, og sagt «VM for junior landslaget».

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Som alle de andre som startet sammen, så burde dette være et enkelt spørsmål for begge. Einar svarer «Vi lærte begge å spille bridge på sommerleiren i 2016. Da var vi 9 år.». De var derfor en del av noe vi må kalle et veldig suksessfullt kurs, siden vi har fire spillere på juniorlandslaget som startet å spille på det kurset.  

Hva er din makkers favorittmat?

Einar har nok vært mye på besøk hos familien Austad, for han svarer «Taco, det har de vertfall ofte.». Den observante leser husker kanskje at Marius også svarte taco, så dette er de nok vant til fra oppveksten, for det var helt riktig.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Igjen et spørsmål som ikke bør være så vanskelig når man er like gamle. Så her svarer begge to 8 år.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Her svarer Einar kort og godt «divisjon i år». Selv om Kristian gir litt mer detaljer med «Det er å vinne 3. divisjon, vi vant både butleren, og vi vant som et rent flekkefjordslag.», så var det helt riktig. En imponerende prestasjon av laget, som nå gjør at enda flere juniorer skal spille 1. og 2. divisjon til neste år. Nå må de gamle passe seg, juniorene tar snart over hele turneringa.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her prøver Einar seg på «Spilleføring-motspill-meldinger. Han liker BBO puzzles.». Det virker som at Einar er ganske sikker, hvert fall på den første, så vi får se om det stemmer. Ingen grunn til usikkerhet her nei, for det var helt riktig.  

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Einar tenker som de fleste andre Flekkefjordingene, og svarer «Blir vel fort Boye Brogeland med tanke på at han også har vært med å lære oss å spille». Kristian er helt enig, og sier «Det er Boye Brogeland. Han har vært med på å lære meg bridge, og han er en av verdens beste bridgespillere.». Når man har en så stor verdensstjerne i lokalmiljøet, så er det et naturlig svar, selv om ikke Anders ville svare sin egen far, som hans makker forutså.

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Det er veldig vanlig å dele hotellrom med makkeren sin på bridgeturer, så det har guttene gjort mye, og Einar tror derfor han har ganske god kontroll «Har jo hatt mange netter på hotellrom sammen så jeg vet at han er glad i å slappe av når han har muligheten. Ellers drikker han mye vann.». All grunn til å ha god tro på svaret sitt her, for det var helt riktig. «Jeg har ikke noe spesielt jeg må gjøre, bare at jeg får i meg god mat, slappe av, og drikke godt med vann.». Det er veldig viktig for kroppen og hodet at man får slappet av nok og får i seg riktig næring og nok vann. Noe sikkert mange juniorer har litt problemer med, men Kristian har god kontroll der høres det ut som.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Når de er så gode venner utenom bridgen også, så bør dette være et spørsmål de har kontroll på, og Einar sier «Utenom bridgen går han førsteklasse studiespess i Flekkefjord. Han spiller også fotball og litt PlayStation». Kristian nevner ikke noe PlayStation, men ellers er det helt riktig «Jeg trener en god del og spiller mye fotball. Jeg går også på Flekkefjord videregående skole.», så det må bli poeng.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Det høres ut som at Einar er veldig fornøyd med makkeren sin, når han forteller oss at «Hvis jeg skulle valgt en av Kristian sine ferdigheter så måtte det nok vært oversikten han har i spilleføringen. Der er han nok en del bedre enn meg.»

Her var det veldig synd at Einar ødela for seg selv ved å svare flere turneringer på spørsmålet om favoritt turnering, for dette var en ny imponerende poengsum. Det er en god sjanse for at han hadde svart riktig på det spørsmålet om han hadde valgt bare en turnering, og da hadde han vært første med full pott, men dessverre skjedde ikke det. Fortsatt en veldig imponerende score med 9 av 10 riktige. Det kan se ut som at oppskriften er å både ha vært venner lenge, men også å ha spilt bridge sammen lenge, noe som kanskje ikke er så overraskende. Etter denne imponerende scoren får vi se om Kristian greier å følge opp, og kan like mye om Einar Osen.

Foto: Trond Høines

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Gutta er samstemte, og begge liker å sperremelde. Så Kristian går for «Einar sin favorittkonvensjon er nok søppelmulti, for der kan han åpne på hva som helst». Liker man å åpne i sperremeldinger nesten uansett hva man har kan det være greit å skille mellom det søppelet man noen ganger har, og de ordentlige sperreåpningene. Når begge i paret er så glade i å sperre, så skjønner vi at søppelmulti er favorittkonvensjonen.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Kristian satser på at de fortsatt er samstemte, og svarer det samme for Einar som han gjorde for seg selv, med «Min makker sin favoritt turnering er junior VM for landslaget.». Her har vi en som har lært på skolen at man skal svare med fulle setninger, det setter vi pris på. Det er mange av juniorene som har mistet den høfligheten, og kun svarer med ett ord. Dessverre for Kristian, så har Einar igjen svart to turneringer, med «VM/EM junior», så det blir ikke poeng. Siden makkeren hans jobber litt imot han, så må Kristian ha alt rett videre for å være like god som broren sin.  

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Igjen en presis og god forklaring med «Einar begynte å spille bridge på juniorleiren i 2016, så det blir 8 år om et par måneder.». Ikke så vanskelig for Kristian å huske på heller, siden de som sagt startet sammen.

Hva er din makkers favorittmat?

Vi mente at Einar hadde vært mye på besøk hos Kristian og fått med seg va det går i der, men det kan se ut som at Kristian også har ganske god peiling. For han sier «Jeg tror at min makker sin favorittmat er pizza. Einar er en som kan spise pizza hver dag i en uke, uten å bli lei.». Einar derimot er kortfattet, og svarer «pizza». Han har altså glemt denne høfligheten som Kristian har husket på. Einar glir lett inn i bridgemiljøet med pizzaen sin. Det er mange andre som kan bli med på pizza hver dag i en uke, og så komme hjem og ta seg en pizza til.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Fortsatt et lett spørsmål å svare på når man er like gamle, så her sier de 8 år begge to. Det hadde vært rart om de svarte det samme på Kristian, men så sa noe annet på Einar når de er like gamle.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Litt usikkerhet her, men Kristian går for samme som seg selv, siden de spilte sammen «Hmmm, jeg tenker at det kanskje var når vi vant (og toppet butleren) i 3. divisjon i år.». Ikke noe dumt forslag, for Einar svarer det samme «Divisjon i år. Er alltid gøy når man spiller bra». Det er absolutt morsommere å spille når man spiller bra, så er det ekstra gøy når den gode spillinga er i en viktig turnering.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her var Einar ganske sikker, kan Kristian være like god, selv om han virker mer usikker «Jeg prøver meg på spilleføring-melding-motspill.». Det holdt dessverre ikke helt, da Einar sier «Meldinger-spilleføring-motspill», men det blir 1/3 poeng.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Ikke overraskende så svarer Kristian her «Det er nok Boye Brogeland. Boye er fra samme by, og han har vært med på bridgen opp gjennom årene.». Einar har derimot tenkt litt annerledes. Vi har sett flere som har svart faren sin, men vi har aldri sett noen som har svart faren til makkeren sin, men det gjør Einar «Mitt forbilde i bridgemiljøet er Jostein Austad, ikke nødvendigvis på grunn av bridgeferdighetene, men på grunn av tålmodigheten og forståelsen han har hatt ovenfor oss helt siden han fikk oss til å starte i 2016.». Både Kristian og Einar startet på grunn av Jostein, og han har stilt opp mye for juniorene i Flekkefjord, så det er ikke så rart at Einar ser opp til Jostein, selv om mange hadde tenkt at det var naturlig for de fra Flekkefjord å svare Boye.

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Einar mente han hadde god kontroll på Kristian her, siden de hadde delt så mye hotellrom, så vi får se om Kristian har like god kontroll på Einar. Kristian prøver seg på «I løpet av en bridgeturnering må Einar få i seg masse mat. Han tar også en treningsøkt før/etter turneringen. Og når han står over en runde så sitter han på mobilen.». Han er absolutt inne på noe, for Einar sier selv «Under turneringer har jeg ingen faste ritualer, men jeg prøver å spise mye og drikke nok. Jeg går ganske ofte på do under spillingen hvis jeg er blindemann, da får jeg hvilt hodet litt og bevegd litt på beina. Når vi har pauser prøver jeg som regel å være i fysisk aktivitet hvis det er mulig.». Det å ta seg en tur på do for å få seg en liten pause er det mange som er glad i, og hvis man ser på en bridgeturnering med lengre lagkamper, så er det ikke sjeldent at alle går på do minst en gang, og gjerne flere ganger i løpet av kampen når de er blindemann, for det er greit å strekke litt på beina. Selv om Kristian ikke nevner at Einar går en del fra bordet, så skal vi gi han poeng for det. Han var ellers ganske godt inne på det.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Kristian svarer «For det meste så trener Einar mye padling, blir for to økter til dagen. Han går på Flekkefjord videregående skole. Utenom padlingen så blir det mye spising, soving og sitte på mobilen.». Einar er ikke bare god i bridge, men også i Norgestoppen i padling for sin aldersgruppe, så det er ikke så rart at Kristian vet hva Einar driver med når han ikke spiller bridge. Einar svarer litt kortere, men det samme som Kristian «Jeg går førsteklasse studiespess og trener mye padling.»

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Siden guttene kjenner hverandre godt utenfor bridgen også, så har Kristian valgt å fokusere på en egenskap han liker godt med Einar, som er fin både i bridgen og ellers i livet «Jeg ville nok hatt makker sin intelligens og hukommelse. Einar er skikkelig skarp, det gjelder både på skolen og til vanlig, så det er noe jeg ville hatt.»

Det gikk ikke like bra for Kristian som det gjorde for Einar, men fortsatt en sterk score på 7 og 1/3. Sikkert ekstra surt at han ble slått av både makker og bror, men vi får trøst han med at han har en betydelig bedre poengsum enn sine lagkamerater enn så lenge. Så får vi se om det holder når siste paret skal ut i ilden. Med to sterke scorer, så legger guttene seg inn på en klar andre plass. Så regner vi med at Kristian klager til Einar på at han svarte to turneringer på favoritt, for om han hadde svart VM for juniorlandslag på både seg selv og Kristian, så hadde de hatt to poeng til, og gått opp i ledelsen, men sånn ble det ikke denne gangen.

Resultatliste

  1. Ida og Marius (U26) 18
  2. Kristian og Einar (U21) 16 og 1/3
  3. Maren og Erleta (U26W) 14
  4. Cathrine og Solvei (U26W) 13
  5. Anders og Magnus (U26) 10 og 1/3
    Markus og Nicolai (U26) 10 og 1/3
  6. Sofie og Kaja (U26W) 9 og 5/6
  7. Are og Jonas (U21) 4 og 4/6

Flere saker

Se alle