Hvor godt kjenner du makker? U26W 3
10.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere
Cathrine Wedvik og Solvei Grande-Weberg
I forrige tekst sa vi at Maren og Erleta også var gode venner utenfor bridgen, og derfor burde vite mer om hverandre. Denne gangen har vi med et par som ikke bare er gode venner utenfor bridgen, men som også har vært venner mye lengre enn de har spilt bridge, og startet å spille sammen. Det betyr at de har vært makkere hele bridgekarrieren sin, da må de jo kunne mye om hverandres tanker om bridge. Så her har vi troa på mange gode svar. Jentene skal spille sitt første mesterskap for jentelandslaget, men fikk prøve seg på U16 i forrige EM, på grunn av økt aldergrense etter korona. Vi starter med å se om Cathrine kan imponere med sin kunnskap om Solvei Grande-Weberg
Hva er din makkers favorittkonvensjon?
Cathrine starter med «Stenberg 2NT. Det var noe av det første vi lærte oss, og vi følte oss ganske så kule da vi fikk muligheten til å melde det, så dette er nok en konvensjon Solvei er glad i.». Vi må si at det er lovende når makker ikke bare kommer fram til riktig svar, men også har riktig begrunnelse. Da blir det sikkert ikke siste gang Cathrine får riktig. For Solvei sa «Tror jeg må si Stenberg! Det var den første «kule» (ikke-naturlige) konvensjonen vi lærte, etter stayman og blackwood, og den er jo veldig fin å ha for å finne majorslemmer.». Her er jentene enig om at Stenberg er kul, og det er den jo, så vi sier oss enig der.
Hva er din makkers favoritt turnering?
Etter en god start er ikke Cathrine lengre sikker, men hun prøver seg på EM for juniorlandslag, det var nok dessverre ikke godt nok denne gangen, for Solvei har tenkt mer spesifikt, og er glad i norske turneringer, og svarer derfor Os junior open 2022. Det var «Vår første ordentlige turnering. Vi hadde ikke spilt mer enn et drøyt halvår, men hadde lært oss blackwood med 5 ess – og det brukte vi! Jeg husker fortsatt at vi meldte oss opp i en lilleslem i spar som absolutt ikke skulle stå, men så var det litt uheldig motspill så da gikk den hjem likevel. Det hele endte med pallplass og pengepremie!». Man husker ofte sine første turneringer lenge, og når man i tillegg ender opp med premie, så er det ikke rart det blir en favoritt.
Hvor lenge har din makker spilt bridge?
Som Cathrine selv nevner, så er det ikke godkjent å bomme på dette spørsmålet når man startet samtidig. «Snart 3 år! Om jeg bommer nå, som bommer jeg for begge altså. Med etterfølgende spillernummer er det vel ikke rom for slingring.». Har man numrene etter hverandre kan man nesten ikke bomme nei, det gjør hun heldigvis ikke. Den observante leser kan dermed se at de var inne på landslaget, og spilte sitt første internasjonale mesterskap allerede ett år etter at de startet, det er svært imponerende.
Hva er din makkers favorittmat?
Cathrine tror lasagne ligger høyt på lista, og svarer derfor dette. Hun har sikkert vært mye på besøk hos Solvei, for selv svarer hun «Litt usikker, men det er lite som slår en god lasagne». Så dette hadde de kontroll på.
Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?
Vi har tidligere sagt at det bør være mulig å svare riktig på dette spørsmålet når det kun er ett år forskjell, men det bør hvert fall være mulig når man er like gamle. Da står det bare på å greie regnestykket, i tillegg til å huske hva som er siste året, som faktisk var for vanskelig for en av spillerne tidligere, men disse jentene har kontroll når de svarer at de har sju år igjen.
Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)
Her var de ikke helt samspilte, for mens Solvei svarte Os junior på favoritt turnering, så har Cathrine prøvd seg på det her «Blir vanskelig med så mange fine turer og turneringer sammen, men jeg tenker kanskje Os junior open, mars 2022. Dette er å regne som vår første ordentlige turnering. Vi hadde vi fullført nybegynnerkurs samme høsten, og overrasket både oss selv og andre med resultatet. Ble et kjipt tap på kvalitet mot nordlendingene, men vi var strålende fornøyde uansett, og kanskje nettopp dette åpnet muligheten for U16 den sommeren.». Heldigvis for Cathrine, så har Solvei vært i forkant av problemet, hun sa selv at hun synes det var vanskelig å skille på de to spørsmålene, og spurte derfor pent om hun kunne få et halvt poeng om hun hadde riktig, men på feil spørsmål. Det har generelt vært strengt tidligere om å være presis, men artikkelforfatteren blir gjerne bestukket med hyggelig meldinger, så når man spør så pent, så får det vel gå da. Heldig for Cathrine, som derfor skal få et halvt poeng. Solvei derimot tenker på hvor hun ble bitt av basillen, og velger «Kanskje juniorcampen på lovund i 2021! Før campen var jeg egentlig ikke noe gira på bridge, men turen fikk meg til å innse at det kanskje var litt gøy likevel. Og ikke minst sosialt! Det at Cathrine overbeviste meg til å bli med, er nok hovedgrunnen til at jeg fortsatt spiller kort.». Godt jobbet av Cathrine som fikk overbevist Solvei, for nå får de begge mange gode minner, og vi er heldige som får ha dem med på laget.
Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill
Usikkerheten fortsetter, men Cathrine svarer «Hmm, meldinger, spilleføring, motspill?». Ingen grunn til usikkerhet, for det var helt riktig. Solvei var dog selv usikker, så vi skjønner hvorfor Cathrine ikke var så skråsikker.
Hvem er din makkers bridge-forbilde?
Det kan se ut som at Cathrine kjenner Solvei ganske godt, når hun sier «Her tipper jeg enten på et «vet ikke helt», eller Boye Brogeland. Vi trenger nok enda at par år på å få et inntrykk av toppspillerne, men vi så «skitne triks» sammen på nrk da vi enda var helt ferske, og jeg tror vi begge ble inspirerte og om ikke enda mer nysgjerrige på bridgen. Derfor tror jeg det ikke er urimelig å satse på at Solvei ser opp til Boye Brogeland.», for det virket som at Solvei mest hadde lyst til å svare «vet ikke helt», men hun har skjønt at vi liker å få et svar på spørsmålene, og må velge noe, men ender dessverre ikke på samme konklusjon som Cathrine. Hun følger etter Kaja og svarer «Hmmmm, vanskelig spørsmål! Har ikke tenkt noe over det før, så vanskelig å velge en person… kanskje Sven-Olai Høyland!». Det er et godt valg det, da Sven-Olai er en veldig god spiller, og kanskje enda bedre trener. Så han er absolutt en å se opp til. Selv om Boye heller ikke hadde vært noe dårlig valg, som er tydelig hvis vi ser på flere av svarene som allerede har kommet.
Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?
Det ser ut som at lagmoralen er på topp ifølge Cathrine, for «Vi har jo så klart en handshake vi må ta for litt ekstra hell, og så blir det nok fort en kopp kaffe eller to på Solvei.». En handshake er alltid fint for å øke moralen, og kaffen ser vi igjen fra flere av de andre spillerne, så her passer jentene godt inn med de andre som har spilt en del lengre. Solvei derimot husker ikke på handshaken, og sier i stedet for «Sove godt! Ofte blir det lite søvn på turneringer, både pga litt stress og sosiale greier på kvelden, men jeg er nok aller lykkeligst i hotellsenga. Også er det veldig viktig drikke rikelig med kaffe om morgenen, og helst litt påfyll underveis i turneringa. Da holder jeg meg påskrudd!👍». Godt med søvn er veldig viktig, også får vel kaffe gjøre sin jobb om man ikke har fått nok allikevel. Kaffen er på plass hos begge to, men handshake og søvn er ikke helt samme tingen, så det kan nesten ikke bli full pott her, men vi skal gi Cathrine et halvt poeng.
Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?
Dette var et enkelt spørsmål for Cathrine, som ser mye til Solvei også uten om bridgeturneringer. Hun forteller oss derfor at «Når Solvei ikke spiller bridge går hun på skole, spiller sax og piano, og er med meg såklart :)». Solvei nevner ikke piano, men Cathrine har god kontroll, så vi regner med at det stemmer. Så er vi usikker på om vi tør å skrive dette, eller om det kommer til å ødelegge vennskap, men Solvei har ikke nevnt Cathrine, som selvfølgelig må være en stor tabbe, og ikke noe vi kan trekke Cathrine for. Så her blir det full pott til Cathrine.
Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?
Cathrine sier at «Solvei er veldig tålmodig og blir ikke sint eller kjefter når vi spiller turneringer. Selv om noe dumt skulle skje, som jeg tydelig har skyld i, behandler Solvei det alltid rolig og oppløftende, og bidrar til at jeg legger det fra meg, slik at det ikke gir alt for store konsekvenser for resten av spillene.» Det høres ut som en veldig fin makker, man spiller definitivt ikke noe bedre av å få kjeft, så det er bra at Solvei er så hyggelig med makker.
Det ble totalt 7 poeng på Cathrine, som er en god poengsum, og blant de høyeste scorene så langt, men det var kanskje å forvente når de er så gode venner. Så får vi se om Solvei kan imponere enda mer i sin kunnskap om Cathrine Wedvik
Hva er din makkers favorittkonvensjon?
Solvei starter med «så vanskelig! Har mange alternativer her, men må kanskje være så basic at jeg gjetter xyNT/xyz.». Er det artikkelforfatteren som ikke holder følge med ungdommen? Hvorfor skal XYZ/NT være så basic? Det er jo to veldig nyttige konvensjoner, og faktisk ikke nødvendigvis helt standard utenfor Norge, så jeg synes det var et godt valg jeg. Kan hjelpe mye i mange situasjoner. I tillegg til å være et godt valg, så var det også riktig, for her gjør Cathrine det enkelt og greit og sier «Jeg liker XY-NT og XYZ jeg».
Hva er din makkers favoritt turnering?
Her velger Solvei å svare akkurat det samme for Cathrine, med samme begrunnelse og sier Os junior open 2022. Dessverre har også Cathrine satset på at de er samspilte og svart det samme for begge med «EM for juniorlandslag». Selv om begge svarer samme svar på begge spørsmål, så har de jo ikke svart det samme, så det blir ikke poeng.
Hvor lenge har din makker spilt bridge?
Cathrine synes ikke det var innenfor å bomme på dette spørsmålet, og det er nok Solvei enig i, for hun går for detaljene og sier «vi begynte sammen på sommerkurset i Trondheim i slutten av juni 2021, så det begynner vel å nærme seg 3 år nå. Kanskje sånn ca 2 år og 10 1/2 måned». Ikke like presis som Maren som gikk ned på dato, men det må absolutt være nøyaktig nok, spesielt siden hun måtte legge på ca. foran.
Hva er din makkers favorittmat?
Dette er et spørsmål som har vært veldig enkelt for mange, da de fleste ikke har så variert kosthold, Solvei har derimot litt større problemer, for hun sier «her er det nok mange svar, for Cathrine er så å si altetende. Hun er fryktelig glad i svarte oliven, og i hvitløksbrød, men mulig spørsmålet bør tolkes som «middagsmat». Da står jeg mellom 4 alternativer: kjøttboller i brun saus fra IKEA, fiskepinner, kanskje pasta carbonara eller asiatisk buffét. Egentlig bare buffét, kan jeg svare det? Eh, ok. Jeg går for asiatisk! (Kan jeg få 1/2 poeng hvis jeg nevnte riktig svar?🙏🙏🙏)». Igjen prøver hun seg pent på å spørre om litt poeng. I motsetning til de som har nevnt mange ting og ikke konkludert, så har kanskje Solvei lest noen av de andre tekstene først, for hun konkluderer, men denne gangen må vi være strengere enn på favorittminne, og det blir ikke noe halvpoeng for å nevne riktig. Vi vil ikke gi insentiver til å nevne alt makker kan finne på å spise, så vi må skuffe og si at du var inne på det, men konkluderte feil, for Cathrine svarer «Usikker selv egentlig, noe pasta kanskje, Carbonara?». Ikke så lett å svare når makker selv ikke er sikker. Godt jobbet, selv om det ikke ble poeng.
Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?
Et lett spørsmål for Solvei som har lært at 25-18 blir 7.
Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)
Igjen vanskelig å velge når man har så mange fine minner «her var det litt for mange ting å tenke på… Tenerife? Os junior open 2022? Juniorcampen på lovund? Sommerkurs? Festivalen? EM??? Tror faktisk jeg går for festivalen på Lillehammer i fjor, da jeg, Cathrine og Herman praktisk talt bodde på hotellets spa-avdeling. Dessuten synes hvertfall jeg at det var gøy å spille både festivalturneringer og lagturneringer.». Hun valgte nok å ikke lande på Os siden hun valgte det på favoritt turnering, og som Cathrine påpeker, så svarer de mye av det samme «Begynner vel å se ut som vi er to sider av samme mynt, så jeg må si Os junior open for meg og.». Bare synd de ikke svarer det på samme spørsmål, men siden hun spurte så pent, så blir det jo et halvt poeng på Solvei også, akkurat som for Cathrine.
Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill
Her hadde Cathrine helt riktig, så får vi se om Solvei har like god kontroll. Hun er ganske sikker på førsteplassen, men mer usikker på resten «tror jeg må sette meldinger øverst, men de to siste er jeg usikre på. Tror det blir spilleføring også motspill nederst». Heller ikke så dumt gjettet, for det var helt riktig.
Hvem er din makkers bridge-forbilde?
Her har Solvei en god forklaring «nei det vet jeg ikke! Men Cathrine er en som «aldri klare å sitt med beina normalt» – de er alltid tvinna rundt hverandre eller oppå en stol. Da vi spilte NM Damelag i år, la hun merke til at Gunn-Tove også satt med beina krøllet oppi stolen mens hun spilte, da tror jeg hun ble litt starstruck. Gunn-Tove Vist må nok bli svaret mitt.». Absolutt ikke et dumt forslag, Gunn-Tove er en god spiller, og gjør mye for bridgen, så når hun i tillegg sitter på samme måten var det godt gjettet, men dessverre ikke helt riktig. For Cathrine har troa på at hun og Solvei er samme person, og svarer derfor Boye Brogeland for seg selv også.
Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?
Gode poeng fra Solvei igjen «har lyst til å si kaffe her også, for det drikker vi som regel begge to. Og å spise en god frokost, såklart! Uten mat og drikke duger helten ikke.». Det er viktig å få i seg rikelig med næring. Så er kanskje ikke kaffen like sunn å leve på, men de er i godt selskap der. Dessverre tenker ikke Cathrine på maten hun spiser og svarer heller «Nevnte handshake åpenbart, liten kopp kaffe på meg og». Å ikke huske på handshaken er ikke godt nok av Solvei, så vi kan ikke gi mer enn et halvt poeng til henne heller.
Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?
Vi stolte mye på svarene til Cathrine på dette spørsmålet, og det er ingen grunn til å ikke gjøre det samme med Solvei «Cathrine går studiespesialisering på Thora Storm vgs, hvor hun tar realfagene Matematikk R1, Fysikk 1, Kjemi 1 og Biologi 1. Hun tar harpetimer på kulturskolen, og spiller også i et «harpeorkester» eller harpeensemble. I tillegg til lørdagsskolen da såklart, hvor det undervises i musikkteori.». Hun har god kontroll og kan til og med fortelle oss hvilke fag Cathrine har, men det er kanskje ikke så rart når de går på samme skole, og tar tre av de samme programfagene. Da er det vel ikke så vanskelig å huske på det ene faget de ikke tar sammen. Cathrine nevner også at hun er med venner, inkludert Solvei, men vi skal tilgi Solvei for å ikke nevne det, når hun har så god kontroll på resten.
Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?
Det virker som at Solvei er fornøyd med makker både ved bordet og utenfor bridgen «Det må nok være det at Cathrine har evnen til å holde seg veldig rolig i situasjoner som er litt stressende. Enten har hun høy terskel for å bli stressa, eller så er hun rimelig god til å fake det – aldri helt godt å si. Dessuten er hun utrolig god til å snakke for seg, både i formelle sammenhenger og som smalltalk. Den evnen hadde kommet godt med!». De som kjenner begge jentene, eller har snakket litt med dem merker at Solvei er en del mer sjenert enn Cathrine, som vi også kan skjønne fra svaret, men uansett to hyggelige jenter.
Det ble totalt 6 poeng på Solvei, som ofte er inne på svaret, men ikke lander på riktig konklusjon. Da var vi ferdig med alle parene på jentelandslaget, og vi må jo selvfølgelig ha litt sunn konkurranse mellom lagene også. Så langt har det kun vært to lag, men hvem er best av U26 og U26W?
Resultatliste for parene:
- Ida og Marius (U26) 18
- Maren og Erleta (U26W) 14
- Cathrine og Solvei (U26W) 13
- Anders og Magnus (U26) 10 og 1/3
Markus og Nicolai (U26) 10 og 1/3 - Sofie og Kaja (U26W) 9 og 5/6
Resultat for lagene:
- U26 38 2/3
- U26W 36 5/6
Selv om jentene har både andre og tredjeplassen, så har Ida og Marius en så imponerende score at det skal litt til å ta dem igjen, men til neste uke får vi se om U21 greier å gjøre noe med U26 eller om det blir kamp om sølvet. Vi har også U16, som vi skal bli kjent med siste uka i mai, hvor det er flere som kjenner hverandre fra før. Så vi får se hvor de ender også før vi deler ut medaljene.