Hvor godt kjenner du makker? U26W

6.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Sofie Græsholt Sjødal og Kaja Brekke

Neste lag ut er U26 jenter, og vi starter med de eldste først. Siden det er Sofie selv som skriver artiklene, så kan det hende at det må hentes inn ekspertdommer i tvilstilfeller, ellers kommer det kanskje inn klager om partisk dømming, vi får se om det trengs. Om noen er redd for juksing, så har Sofie lagret svarene sine på en fellesserver før svarene til Kaja ble sendt inn, så om det kommer inn klager kan de svarene sjekkes.

Kaja og Sofie har begge spilt lenge på juniorlandslagene, men fram til i fjor har de aldri spilt på samme lag, og siden de ikke spilte sammen i fjor blir dette det første internasjonale mesterskapet for landslag som de spiller sammen. Selv om de ikke har spilt sammen på landslaget, så har de spilt internasjonale turneringer sammen, og også spilt en hel sesong fast sammen i Oslo, så noe kunnskap skal de vel ha om hverandre fra før, så får vi se om det holder til en god poengsum.

Vi starter med å se hvor godt Kaja kjenner Sofie Græsholt Sjødal.

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

På det første spørsmålet lurer vi på om Kajas teknikk er juks, eller om det bare er gode forberedelser, for hun har hørt på podkast med intervju av Sofie. Det må vel være lov med litt stalking av makker for gode svar, så det godkjennes. Hun innrømmer også at det kanskje ikke var så mye til hjelp med de svarene, for hun sier at «Husker hun sa en gang på en podcast at hun var glad i å ha 1kl som 3+ (istedenfor 2/1+). Tviler imidlertid litt på at det er favorittkonvensjonen hennes. Så kanskje sånn kløverføring ellernoe.». Sofie var selv inne på tanken om å svare 1kl med minst tre, for det er en kampsak, men kom fram til samme konklusjon som Kaja at det var kanskje litt voldsomt å ha det som favorittkonvensjon, og landet derfor også på kløverføring, som hun har spilt med så lenge at det er uvant å spille uten.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her har Kaja helt riktig når hun sier «Hvis vi ser bort i fra mesterskap: Marit Sveaas.», men det er dessverre ingen som har sagt at man må se bort i fra mesterskap, så det har ikke Sofie gjort, når hun svarer «Det må bli en internasjonal juniorturnering, fordi det er så sosialt. Jeg går for VM for landslag, fordi det er gøy å prøve seg på sluttspill, som det sjeldent er i andre turneringer.». Vi lurer dog på om Kaja har blitt for opptatt av podkasten, hvor svaret var utenom juniormesterskap, Marit Sveaas. Svaret var riktig, men ikke det vi var ute etter, så det blir dessverre ingen poeng på Kaja her.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Kaja mener at Sofie har spilt bridge i 14 år. Da spørs det hvordan vi runder av dette, for Sofie svarte selv at hun startet høsten 2010, så litt over 13 år. 2010 er jo 14 år siden, og siden vi var snille med Nicolai og Markus i avrunding, så må det vel være lov å være litt snill med sin egen makker i avrunding også. Så vi gir poeng til Kaja for det. Siden Sofie startet i 2010, så betyr det at hun har spilt bridge lengre enn halvparten av spillerne på U16 har levd! Det betyr også at hun er den junioren i Norge som har spilt lengst, etterfulgt av flere av spillerne på U26 som har spilt i 12 år. Hun går også inn i rekken av juniorer som startet når de var åtte år gamle, men vi har fortsatt ikke kommet til spilleren som var yngst når hen startet, og som om hen fortsetter etter hvert vil ta rekorden på lengste juniorkarriere i Norge.

Hva er din makkers favorittmat?

Her har Kaja gått for biff, et veldig godt forslag. Hun husker sikkert tilbake til EM 2022, hvor Sofie løp halve matsalen rundt når hun fikk beskjed om at det var biff et annet sted, helt uten å tenke på tilbehør, og måtte da tilbake til den lange køen i etterkant. Sofie, som er student, har derimot ikke tenkt på biff, for det er så dyrt at det må man kun holde seg til når det er noen andre som betaler, så hun svarte «Laks med stekte potetbåter og Hollandaisesaus». Svært spesifikt, men hadde ikke hatt dårlig samvittighet for å gi poeng om Kaja hadde kommet seg fram til laks.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Akkurat som at vi forventet at Ida og Marius skulle få til dette spørsmålet, så hadde vi blitt skuffet om Kaja ikke greide å si at Sofie har igjen tre år etter i år, siden det kun er ett år mindre enn henne selv. Det skal dog sies at det er ikke så lett spørsmål som man skulle tro, når Sofie ble spurt i fjor i forbindelse med NM junior fikk hun plutselig et bonusår etter at Marius påpekte at hun kunne ikke ha bare tre år igjen når han hadde fem. Så det er ikke så lett. Denne gangen husket heldigvis både Kaja og Sofie at Sofie har tre år igjen som junior etter i år. Det gjør at hun blir eldste spiller på laget, noe som føles litt rart ut etter at hun har vært vant til å være (en av de) yngste, og at hun i fjor var nest yngst på laget, kun eldre enn Kaja. Det har derfor blitt litt utskiftninger i laget.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Her prøver Kaja seg på «Kanskje det første gullet hun tok er hennes beste bridgeminne.». Vi regner med at Kaja ikke teller med Nordiske gull, som ofte ikke blir sett på som den viktigste turneringen, selv om den er morsom å vinne, så hun mener nok EM-gullet i mix under 26 i 2018. Sofie har selv svart «Enn så lenge er det ingenting som har toppet mitt første EM-gull i mix juniorpar, etterfulgt av tre dager senere å ta et nytt gull i par for U26 jenter. Det skal litt til å toppe den uka i 2018.». Sofie har derfor valgt å slå sammen de to turneringene til en, siden det var samme uke, og noe som gjorde det ekstra spesielt, men om hun skulle valgt kun en turnering, så er det noe spesielt med den første, så Kaja har helt riktig i det. Her må nok Sofie være litt streng med Kaja, bridge handler om å være presis, og her er ikke Kaja presis nok. Det første gullet til Sofie var et nordisk gull, men selv hvis vi godtar at hun mener EM-gullet, så har Sofie svart to gull, også blir det trekk i poeng, for kanskje Kaja ikke visste hva Sofie sitt første gull var, så hun gikk for safe-varianten. Når Sofie er redd for å bli anklaget for partisk dømming, så holder ikke det.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Et spørsmål mange av U26 spillerne hadde problemer med å svare på for makker, og kanskje også litt seg selv. Kan det gå bedre for Kaja? Hun svarer «Spilleføring, meldinger, motspill». Hun burde kanskje husket på at Sofie gjerne legger til mer og mer systemavtaler, og at Kaja må passe på så Sofie ikke tar helt av, og at det derfor burde vært mulig å gjette på meldinger først, men det gjorde hun dessverre ikke. Da svarene til Sofie er «Meldinger, motspill, spilleføring», så ble det ingen poeng på Kaja her. Begrunnelsen til Sofie er at hun synes det er veldig gøy å havne i en god kontrakt fordi man har fått brukt mange spesifikke avtaler. Det er også veldig gøy med et motspill hvor man kommuniserer godt med makker og får hentet mange stikk, og enda morsommere om man i tillegg er helt på bølgelengde samtidig som man lurer spillefører trill rundt. Beste med bridge er lagspillet, så da kommer meldinger og motspill først for Sofie.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Anders ble anklaget for å sabotere for Magnus på et par spørsmål, men her må vi nesten si at det er Sofie som saboterer for Kaja. Hun svarte at Sofies forbilde er Sven-Olai Høyland, fordi «Hun ville nok ikke vært der hun er i dag uten han.». Det kunne ikke vært mer sant. Sven-Olai har vært en veldig viktig person i bridgekarrieren til flere av juniorjentene, og spesielt Sofie, fordi de også har spilt mye sammen. Dessverre var Sofie ikke helt til stede når hun svarte, og hun sa derfor «All den viktige jobben Boye har gjort for bridgen, i tillegg til at jeg synes det er gøy å både bakspille han og diskutere bridge med han, så må det bli Boye Brogeland.». Der følger Sofie flere av de andre juniorene, og det er en hun ser veldig opp til, men Kaja har helt rett i at Sofie ikke hadde vært der hun er nå uten Sven-Olai, så hun ser også veldig opp til han. Dessverre hjelper det ikke Kaja at hun har riktig når Sofie har svart noe annet, så det blir ikke poeng for det.  

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Snakk om sabotering, Kaja svarer «Hun skriver ALLTID lister.». Det stemmer, det skal veldig mye til at Sofie ikke skriver lister i lagkamp. Spiller hun internasjonalt hvor man kan få så mange lister som man ønsker, så sier hun som oftest noe liknende «gjør hva du vil, men jeg skriver i hvert fall», som oftest leder til at makker gir opp og lar henne skrive. Så det var et godt poeng. Dessverre for Kaja har Sofie en del ting hun må gjøre når hun spiller bridge, så det var ikke noe hun tenkte på.

Noe av det viktigste for Sofie når hun spiller turneringer er å komme ordentlig i gang med dagen. Her går hun motsatt vei av Magnus. For Sofie er det viktig å stå opp litt tidligere enn hun ellers hadde gjort, og få i seg en god frokost, og være klar ved bordet senest fem minutter før start. I tillegg har hun et par litt mer sære ting hun må gjøre. Som for eksempel at hun må ha håret hvert fall delvis satt opp. Om hun går til en bridgeturnering med håret løst tar det maks ett spill før hun har satt opp håret. Så til kanskje den særeste tingen, som gjør at Sofie har diagnostisert seg selv med bridge OCD, om hun setter seg ned ved et bord, og noen rundt bordet, inkludert både makker og motstandere ikke har åpnet meldeboksen sin ordentlig, sånn at den fort vil falle sammen om man melder litt høye meldinger, så må hun be motstanderne fikse det. Hun blir så oppgitt når meldeboksen kollapser fordi den ikke er satt opp ordentlig, så her må man være i forkant av problemene.

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Her er Kaja ganske spot on «Sofie går lektorstudie på UiO. Hun spiller også sånn ufattelig mye bridge, så andre hobbyer blir det ikke like stor plass til i den travle hverdagen hennes.». Kaja nevner ikke jobben til Sofie, men ellers er det veldig like svar når Sofie sier «Jeg prøver å være en student, men det har vel en tendens til å bli mer bridge. Jeg studerer til å bli lektor i engelsk og samfunnsfag. I tillegg jobber jeg deltid i Norsk Bridgeforbund.». Det må derfor være nok til poeng til Kaja.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Kaja er veldig hyggelig med Sofie når hun sier «Hadde vært gøy å bli like god i spilleføringer som det hun er.», som kanskje er grunnen til at Kaja mente at Sofies favoritt av delene i bridge er spilleføring.

Med både litt sabotering fra Sofie og litt selvsabotering med uklarheter, og egne regler om at man ikke kan svare mesterskap, så ble det ikke mer enn 4 poeng på Kaja her. Det er kanskje ikke så lett med nye makkerskap, så her må de bli bedre kjent før de skal spille, eller kan Sofie mer om Kaja Brekke?

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Uten noe klar formening, så svarer Sofie «Jeg satser på at vi er samstemte og sier kløverføring». Det var de dessverre ikke, for Kaja er glad i å melde slem og det er oftere man gjør med god tilpass og kortfarger, så hennes favorittkonvensjon er splinter.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her har jo Kaja igjen lagt inn sin egen regel om at man ikke kan svare internasjonale mesterskap, så det blir ikke poeng på Sofie når hun svarer åpent VM for juniorer. Kaja og Sofie driver derfor begge med sabotering for hverandre, det er jo ikke noe god idé, her må de lære seg å samarbeide før de skal spille sammen. Siden Kaja ikke kunne svare noen mesterskap, så lurer vi på om svaret er kjøpt og betalt av far Vegard eller om det er en flink datter, som faktisk er glad i pappas turnering, for her starter promoteringen tidlig «Igjen hvis vi ser bort i fra mesterskap (de er uten tvil gøyest), så vil jeg trekke frem påskebridge på Scandic Hamar. Vil anbefale alle å ta turen dit neste år 😁» Det skal jo sies at det er en veldig fin turnering, så det er ikke sikkert det er betalt promotering av far. For vi anbefaler faktisk alle å dra dit. Her får man også mulighet til å spille mot mange juniorer, for det pleier å være god deltakelse fra juniorene, som de siste to årene har hatt landslagssamling i forbindelse med turneringen.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Her sier Sofie «Jeg vet at hun ble medlem i NBF i 2003, men er nok få som begynner som nyfødte, så tok litt tid før hun startet. Jeg tror det er enten høsten 2012 eller våren 2013. Jeg går for 2013.». Kaja derimot svarer i antall år hun har spilt, som sikkert er riktigere sånn som spørsmålet er formulert, men man kan vel ikke forlenge at Sofie leser spørsmålene så nøye, er jo bare hun som har laget de fleste spørsmålene.

Når Kaja svarer 11 år, så gir vi riktig for våren 2013, for det er jo akkurat 11 år siden nå. Kaja er den junioren som har lavest medlemsnummer, med god margin, for hun ble meldt inn når hun ble født (ja, hun har to bridgespillende foreldre). Tenker du at det var litt spesielt å bli meldt inn som nyfødt? Da kan vi faktisk fortelle deg at Kaja var en av tre det året!

Hva er din makkers favorittmat?

Dette synes Sofie at var vanskelig, for de fleste svarer en middagsrett på dette spørsmålet, men uten bedre forslag så svarer Sofie «Det er kanskje mer etter maten, men prøver på noen gode franske oster, sammen med litt kjeks.», siden hun vet at det er noe Kaja er veldig glad i. Det var et godt forslag, for Kaja svarer kort og presist «ost». Jentene har vært litt på tur sammen, og Sofie har derfor sett Kaja kose seg med mye forskjellige oster.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Igjen et enkelt spørsmål for Sofie, siden hun selv har et år mindre igjen enn Kaja. Så det var lett å si fire år igjen etter i år.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Sofie går for samme løsning som flere av U26 spillerne har gjort, når makker har et VM gull, så er det ofte et godt forslag. Hun føler seg derfor ganske trygg på svaret «VM gull i U26 jenter åpent lag i 2022. Hvor de knuste Italia i siste sett av finalen.». Det er Kaja selvfølgelig helt enig i.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her bommet Kaja fullstendig på Sofie, kan Sofie få til noe bedre? Hun foreslår «1. Motspill, 2. meldinger, 3. spilleføring.», det var ikke helt godt nok, når Kaja sier «Motspill, spilleføring, meldinger», men Sofie har sett det fornøyde blikket til Kaja etter noen fine motspill, og trodde derfor det skulle bli poeng på det første, men det stoppet der. Så kun 1/3 poeng til Sofie.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Akkurat som at Sofie saboterte for seg selv, så burde det vært mulig å komme fram til riktig svar her, men Sofie som ikke kom på noe godt forslag foreslo Geir Helgemo, selv om hun ikke trodde det var riktig. Et svar som burde vært mer opplagt var selvfølgelig «Igjen shout out til Sven-Olai Høyland. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten å ha hatt han som mentor og kaptein i så mange år.» Det er mange av jentene som har spilt på laget fra oppstarten i 2013 og utover som er helt enig i det. Shout out til Sven-Olai.

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Her har Sofie sett Kaja både spille bridge, og ellers i livet, og sier «Det blir nok en tung turnering om hun ikke får sin kopp med kaffe.». Kaja derimot svarer «Pleier å høre på musikk for å gire meg opp å våkne til. Drikker og store mengder kaffebønder før og under bridgeturneringer.». Vi håper dog at Kaja drikker mer kaffebønner enn bønder, og Sofie har derfor halvveis riktig. De har også delt rom under turneringer, så det burde vært mulig for Sofie å svare at Kaja må høre på musikk, etter noen dager hvor hun har måttet vente i kø på badet fordi Kaja har danseparty der inne for seg selv. Det var dog halvveis riktig, så vi gir et halvt poeng til Sofie.

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Her mener Sofie at Kaja «studerer økonomi på NHH, men er kanskje mer sammen med sitt studentkorps», det er også ganske så spot on i forhold til Kaja sitt svar «Utenom bridge så går jeg siviløkonomstudiet på Handelshøyskolen i Bergen og jeg spiller i et studentorkester.». Vi håper at Kaja ikke blir veldig fornærmet over at Sofie kalte det et korps, mens hun selv kaller det er orkester, og gir poeng til Sofie.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

En egenskap som Sofie synes er en god kvalitet, som hun gjerne skulle hatt fra Kaja er «Å være litt mer avslappet på alt rundt en bridgeturnering, ikke alle detaljer er like viktige. Kaja er veldig god til å roe meg ned når jeg blir for opphengt i noe som kanskje ikke har så mye å si. «

Det ble både et halvt og en tredjedels poeng på Sofie, så her må det litt konvertering til, for å si at 1/2 + 1/3 = 5/6. I tillegg fikk Sofie 5 riktige, så totalt ble det 5 og 5/6. Det var bedre enn Kaja, men fortsatt ikke så veldig imponerende, så her må jentene møtes litt til sommeren og bli bedre kjent, i tillegg til bedre samstemt i svarene sine, for her var det mye riktig som ikke ga poeng. Vi regner med at de er bedre samstemt ved bridgebordet, og at det blir bedre med spillingen til sommeren.

Vi fortsetter i parturneringen, og må se at Kaja og Sofie havner inn bakerst (til stor skuffelse for konkurransemennesket i artikkelforfatteren), så vi må derfor lene oss på våre lagkamerater for å opprettholde æren til jentelaget. Så skal det påpekes at vi håper ingen anklager Sofie for partisk dømming, eller juks med svarene. Da er hun i hvert fall svært dårlig til å jukse.

Resultatliste:

  1. Ida og Marius 18 (U26)
  2. Anders og Magnus 10 og 1/3 (U26)
    Markus og Nicolai 10 og 1/3 (U26)
  3. Sofie og Kaja 9 og 5/6 (U26W)

Flere saker

Se alle