Hvor godt kjenner du makker?

29.04.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Markus Lund og Nicolai Heiberg-Evenstad

Til sommeren skal Norge sende fire landslag til junior EM. Noen av spillerne har vært med tidligere, mens andre får prøve seg på sitt første mesterskap. Vi håper at alle hjemme i Norge vil være med å heie frem lagene våre, og vi kommer derfor til å presentere spillerne i de kommende ukene, sånn at dere vet hvem dere følger og heier på.

Første uka skal vi presentere U26 parene, og de andre lagene vil komme ukene etter.

I stedet for at hver spiller skal presentere seg selv, så har vi bedt alle om å svare på spørsmål om makkeren sin. Det sjekker vi opp mot svarene spillerne har skrevet om seg selv, så får vi se hvor mye parene kan om hverandre. Noen spillere har spilt sammen lenge, mens andre er relativt nye par. Enkelte av parene har vært gode venner lenge og gått sammen på skolen, mens andre er fra forskjellige deler av landet, hvem har størst fordel, og hvem kommer ut med høyest poengsum? Svaret får vi i løpet av mai.

Artiklene er ment som en morsom vinkling av hvem spillerne er, og ikke hvor godt de faktisk kjenner hverandre. Kommer vi frem til hva makker liker å spise eller hvor lenge hen har igjen som junior, eller blir det for vanskelig for våre beste juniorer?

Først ut er vår eldste og yngste spiller på U26. De spilte også sammen på U26 forrige EM for to år siden, og har spilt mange turneringer sammen i mellomtiden, så vi får se hvor godt de kjenner hverandre.

Vi starter med å se hva Nicolai kan om sin makker Markus Lund.

Vet Nicolai hvem Markus er?

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Antakelig kløverføring, prøver Nicolai seg på. Det er dessverre ikke godt nok, Markus sin favorittkonvensjon er «splinter og kortfargevisninger». Da det ofte gir et godt bilde på hvordan kortene sitter sammen.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her var Nicolai kort og konsis og svarte NM par, en turnering han spilte med Markus i fjor, og skal spille med igjen senere på året i år. Det var et godt forslag, da Markus er glad i parturneringer, og «NM par er morsomt å spille når det flyter godt».

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Nicolai mener at Markus har spilt siden han var 11 år gammel, men ifølge Markus selv har han spilt i omtrent 10 år, men ikke så aktivt mer enn 7 år. Et lite regnestykke fra forfatteren sier at det betyr at han begynte når han var omtrent 14 år gammel. Så her tok nok Nicolai i litt for hardt.

Hva er din makkers favorittmat?

Etter ikke helt fullklaff på spørsmålene om bridgen får vi se om de vet mer om matpreferansene, men det ble dessverre for tøft for Nicolai, som synes det var vanskelig «absolutt ingen clue Markus er en biff type maybe». Det kan godt hende at Markus kan kose seg med en god biff, men akkurat nå er Indisk hans favoritt, noe man lett kan se om man drar til Bridge for Alle på Tenerife, hvor Markus ofte er å finne på en Indisk restaurant, og gjerne med noe av den sterkere maten.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Her har det vært for vanskelig for guttene, så vi går for et lett spørsmål. Ikke noe vanskelig regnestykke for Nicolai å huske på at Markus har «0 år igjen :(»

Markus velger derimot å se mer positivt på det, og snur smilefjeset «Jeg legger juniorskoene på hylla etter 2024! Må vel prøve å nyte de siste månedene og ta de resultatene som kan tas (:»

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Når favorittminnet er med en selv bør det være greit å vite, og Nicolai har helt riktig når han svarer første NM junior gull.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Et spørsmål mange kanskje ikke har tenkt så mye på, men har man spilt mye sammen har man kanskje en liten peiling på hva makker liker. Nicolai var ganske sikker på at motspill kom først, men så var det veldig close mellom de neste 2, men han går for spilleføringer og så meldinger til slutt. Her må vi nok skuffe Nicolai og si at han har dessverre ingen riktig, selv ikke den han var så sikker på. Sisteplassen meldinger er Markus sin favoritt, etterfulgt av motspill og så spilleføring. Begrunnelsen for det er todelt. Ifølge Markus kommer spilleføringer sist fra da han var yngre og synes det var vanskeligst. I tillegg er det veldig gøy å få til en god melding eller motspill i samarbeid med makker. En ekte lagspiller!

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Her gikk Nicolai for det trygge valget. Når en av de nærmeste naboene er ansett som verdens beste bridgespiller av store deler av bridgeverden er det kanskje ikke så overaskende at Markus sitt forbilde er «Geir the GOAT Helgemo» som Nicolai kalte han. Når det er sagt så mente Markus at det var vanskelig å velge bare en, men han kunne nesten ikke gå for noen andre en Geir med de resultatene han har.

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Nicolai har visst ikke fulgt så godt med på makker, og mener at det eneste viktige er at makker har en Redbull, et lite hint til noe liknende vi kan se igjen i svaret om Nicolai.

Markus mener dog at det er flere ting som er viktig. Ting Nicolai kanskje ser på som en selvfølge og derfor ikke nevner, men som er veldig viktig om man ønsker å bli en god bridgespiller. Her er det mange som kan få et godt tips fra Markus:

Før pleier jeg å passe på at systemet sitter med makker
Under passer jeg på at hodet ligger i bridgen, og at det er kun spillet på bordet som er viktig
Etter er god analyse viktig. Er min egen største kritiker, prøver alltid å finne spill jeg kunne vært bedre på.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Selv om guttene spiller mye bridge sammen, så håper vi på at de har litt peiling på hva makker gjør ellers i livet. Nicolai mente at Markus studerer og spiller League of Legends. Et svar vi kjenner igjen fra Markus, men vi er litt skuffet over at Nicolai ikke greide å nevne at Markus er en i hugga Liverpool supporter, og ser mye fotball. Siden fotball er en så viktig del av Markus sitt liv, så spørs det om vi kan gi noe poeng til Nicolai for dette svaret.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

To ting som er veldig bra med Markus er at han er veldig flink til å analysere spill, og god til å signalisere i motspill.

Ett av våre mer samspilte par fikk kun 4 av 10 riktige. Er det aldersforskjellen, eller kan Markus mer om Nicolai? La oss se hva Markus kan om Nicolai Heiberg-Evenstad.

Kan Markus mer om sin makker?

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Markus satset på at de var samspilte, og gikk for at han og Nicolai skulle svare det samme, og svarte da splinter og kortfargevisning her også. Det kan godt hende at systemet deres er i stor grad basert på kortfargevisning, men Nicolai sin favorittkonvensjon er XY, både Z og NT. En stor diskusjon Nicolai hadde med sin danske juniormakker Christian Lahrmann under Winter Games.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Litt feigt av Markus her, som valgte å ikke svare en spesifikk turnering, men gikk for «Nicolai liker når konkurransen er tøff. NM, EM og VM er nok turneringene han liker best.»

Selv om argumentasjonen er god, så greide han faktisk ikke å treffe riktig, selv med alle de turneringene. Nicolai liker best første divisjon. Den ligger definitivt under kategorien tøff motstand, men ingen poeng til Markus her.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Igjen går Markus for safe-varianten, og svarer to svar. 7 eller 8 år. Selv om det var litt safe-variant så var det kanskje ikke så dårlig gjettet. Nicolai startet på juniorleiren sommeren 2016. Det betyr at avrunding gjør at både 7 og 8 år kan være riktig. Det mangler fortsatt et par måneder på 8 år, som var det Nicolai svarte, så vi får vel gi Markus riktig. Nicolai er i godt selskap av spillere på de norske juniorlandslagene som startet når de var 8 år gamle, men det holder ikke til å være yngst. Hvem som var yngst, får vi komme tilbake til når den personen blir presentert senere.  

Hva er din makkers favorittmat?

Dette ble et vanskelig spørsmål for Markus «Nicolai er jo kjent for å spise svært mangfoldig, så jeg må ta et skudd i blinde. Jeg tror det er pizza.» Med alle pizzaboks-tårnene inne på rommet til Nicolai på alle mulige turneringer så hadde vi vel omtrent gikk minuspoeng til Nicolai for sabotasje om han svarte noe annet enn pizza.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Her ble regnestykket litt vanskeligere enn når vi snakket om Markus, og faktisk litt for vanskelig for Markus, som igjen er inne på riktig argumentasjon, men snubler i sluttspurten, da han har glemt at siste år man er junior er året man fyller 25, og ikke 26. «Hvis jeg ikke dummer meg helt ut nå så er det vel året man fyller 26, så det blir vel om 10 år?». Siden det er året man fyller 25, og Nicolai har 9 år igjen kan vi heldigvis bekrefte at Markus kan alderen til makker, men vi er dog usikre om han kan sin egen siden han husket at det er hans siste år, men da tydeligvis ikke at han ikke fyller 26 i år. For å trøste Markus litt, så kan vi fortelle at også Nicolai synes det var et vanskelig spørsmål, og svarte selv «idk korsen det funke tror 9?», i tilfelle vi har noen litt eldre eller noen som ikke forstår nord-norsk, så betyr det «jeg vet ikke hvordan det fungerer, tror 9.» Heldigvis for Nicolai gjettet han riktig på et spørsmål som er vanskelig å svare på når man er så ung som han er. Hvem tenker vel på livet etter juniorkarrieren når man kun er 16 år gammel?

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Når makkeren din har så mange gode resultater, så kan det være et vanskelig spørsmål å svare på, men denne gangen holder argumentasjonen til Markus hele veien til mål «Oi godt spørsmål! Nicolai har mange meritter, men tror faktisk NM sølv med sin far Stian henger høyt. De ledet flere ganger, og ga favorittene Grude – Bakke kamp helt inn. Samtidig var det kanskje litt «starten» på en rekke resultater – og mange fikk opp øynene for at han holdt nivå selv i åpen klasse tross alder på 13(!)». Nicolai synes også det var vanskelig å svare på, men han landet også på sølv i NM par til slutt.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Markus er like sikker som Nicolai på førsteplassen «Spilleføring er klart nr 1, meldinger 2, motspill 3», men han hadde kanskje bedre grunn til det, da Nicolai sin rangering var «spilleføring, motspill, meldinger». Markus gjorde det dermed bedre på dette spørsmålet enn Nicolai, siden han traff på den første, så han skal få 1/3 poeng.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Her kommer første spørsmål hvor Markus ikke legger til noe ekstra kommentar, for det var vel omtrent like lett som å svare pizza å si at forbildet til Nicolai er Thor Erik Hoftaniska. Så ingen forklaring nødvendig.

Har makkeren din noe han må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Nicolai prøvde seg på å si at Markus måtte ha en Redbull under spillinga, men traff ikke helt i forhold til hva Markus svarte. Derimot var gutta godt samstemt når de sa at Nicolai må ha en Cola lett tilgjengelig.

Hva gjør din makker når han ikke spiller bridge?

Markus velger å foreslå «Kanskje skole en gang i blant? Gamer litt? (: » Mens Nicolai er sikrere på at det hender han er innom skolen, og svarer skole og «chille med homies». Siden Nicolai ikke har en så viktig ting som fotball er for Markus så velger vi å gi poeng til Markus her. Han er jo på sitt siste år som junior, mens Nicolai har mange år igjen, så Markus får ikke en ny sjanse i dette intervjuet senere år, så vi får være litt snille med han.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Markus skulle ønske han hadde nervene til å redoble like ofte som makker.

Markus var veldig nærme på et par spørsmål, men manglet litt på slutten, så han endte på 6 og 1/3, riktig. Bedre enn Nicolai, men vi får se videre denne uka om noen andre på U26 kan slå han, eller om vi må vente til senere uker og nye lag for bedre scorer.

Flere saker

Se alle