Hvor godt kjenner du makker? U26W 2

9.05.2024 Tagget med: Landslag Spillere

Maren Idland Sægrov og Erleta Plana

På mandag ble det tungt for det første paret fra jentelaget, men denne gangen har vi fått med oss et par som også er veldig gode venner utenfor bridgen, kan det hjelpe på poengsummen? Maren og Erleta har spilt sammen ganske lenge, og er et så etablert par at de har fått sitt eget makkerskapsnavn, Marleta. Dette blir deres andre år på jentelandslaget, da de også spilte EM i 2022. Først ut skal vi se hva Erleta kan om Maren Idland Sægrov.

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Erleta starter bra når hun sier «Marens favoritt konvensjon tror jeg må være kløverføring. Hun skryter alltid av hvor bra det er og liker veldig godt å spille med det.». Maren er helt enig i det, og trekker særlig frem hvordan kløverføring kan gjøre det enklere å finne 5-3 tilpass, i tillegg til at man ofte kan få kontrakten på riktig hånd.

Hva er din makkers favoritt turnering?

Her gjør Erleta det tydelig at hun ikke har lest de andre artiklene, selv om hun svarte etter at flere av artiklene var publisert, for hun sier «Jeg tror det er åpent em u26w par vi spilte ifjor. Tror sånn generelt hennes favoritt turneringer er em, vm og nm mixlag. Tar litt flere for å være litt safe.» Sikreste veien til feil er jo at man svarer for mange turneringer, den fellen var det flere på U26 som gikk i. Det skal dog sies at Erleta har svart en turnering først, så vi velger å tolke den turneringen som hennes svar, men det holder dessverre ikke. Maren sier at hennes favoritt er EM for landslag, fordi det er så gøy å spille store turneringer, i tillegg til å møte mange folk, og prøve seg på å bli Europamester. Hun tror også VM hadde vært gøy, men det har hun ikke prøvd seg på ennå, men det kan godt være svaret endrer seg når hun får prøvd det.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Ikke så vanskelig å huske når man startet sammen, gitt at man husker hvor lenge man har spilt selv. Det gjorde Erleta, og hun kunne svare ned på måneden at de startet i februar 2016, altså for litt over 8 år siden.

Hva er din makkers favorittmat?

Her ser vi at fordelen med å være gode venner kommer inn, når Erleta sier «Favorittmaten må være en albansk rett som heter Mantia, som mamma pleier å lage til Maren av og til siden hun er så glad i det. Går ikke en dag uten at hun nevner Mantia.» Da er det jo veldig hyggelig av moren til Erleta å lage det til Maren, for også Maren svarer at det er favoritten, uten tvil.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Her har ikke Erleta noe problem med å si at Maren har igjen 7 år som junior etter i år, mens Maren klager på at det er mye matte involvert, men kommer også fram til samme svar etter hvert.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Igjen går Erleta for safe-varianten, med to svar «Jeg tror det var når vi fikk sølv i NM mixlag. Hun gikk rundt og skrek av glede, og det var veldig greit for meg å ha en blid makker resten av festivalen. Tror kanskje og et favorittminne er nordisk i fjor når det ble gull.». Hvor mange ganger skal vi godta dette? Forrige gangen hadde det ingenting å si, og også denne gangen svarer hun den ene før den andre, men siden hun nevner to, så kan hun få et halvt poeng, fordi det første hun nevner er helt riktig. Maren mener også at NM mixlag sølv er favoritten, det hadde det nok vært uansett, men hun legger til at det også være veldig gøy å vinne butleren sammen med makker Jomar. Som hun sier «Noe av det sjukaste, va heilt i sjokk.».

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her er ikke Erleta helt sikker når hun svarer «Jeg tror Maren liker best spilleføringer, meldinger og motspill til slutt.», men her var det ingen grunn til å være usikker, for her har hun helt rett. Maren svarer den samme rekkefølgen.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Forslaget til Erleta med «Bridgeforbildet til Maren er Boye Brogeland tror jeg. Hun blir alltid så glad når hun får kompliment fra han rundt bridgebordet. Hun klarer ikke slutte å snakke om det.» er et veldig godt forslag, for det er flere som har lagt merke til hvor stolt hun blir når hun får kompliment fra Boye. Maren derimot har tenkt en helt annen vei. De som har fulgt med på Marens oppdateringer på Snap vet at Maren er skap-svensk, og veldig glad i alt og alle som er svenske. For henne var det derfor helt sentralt at forbildet hennes var en svenske. Til å være skap-svenske, så er hun ikke så god på svenske bridgespillere, men det er kanskje fordi hun ikke nødvendigvis er så god på norske spillere heller om hun ikke har snakket med dem. Så her har hun klart å fornærme noen litt lettfornærmet nordmenn, når hun spør om spillere både på landslag og som spiller proff om de er noe gode. Hun sier derfor «Vet ikke om de har så mange gode voksenspillere, men de har mange gode junior spillere, det skal de ha. CASTOR BROR MANN må være mitt favorittforbilde, han er jo bare en legende!!!!!» Det er nok sannsynligvis ikke en Erleta hadde klart å komme fram til, men det er fint at Maren setter pris på juniorer også, så vi skal ikke klage på det valget, gitt at vi godtar premisset til Maren om at svensker er best, som vi selvfølgelig er veldig skeptiske til.

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Erleta mener at Maren må «ha sushi eller noe annet digg mat før spilling, gir motivasjon til god spilling.». Det kunne høres ut som en dyr vane, men alltid viktig med næring før spilling, og fint med ekstra motivasjon fra god mat. Dessverre for Erleta, så blir også hun, som flere andre, sabotert av makker. For Maren velger å skrive at hun ikke kommer på noen ting. Det er et skuffende svar, vi hadde håpet på noe. Makkeren kommer på noe, kjenner hun Maren bedre enn Maren kjenner seg selv, eller er det bare skuffende av Maren å ikke komme på noe?

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Her ser vi også vennskapet komme til syne, for hva er det som skaper et godt vennskap? Mange vil nok svare muligheten til å mobbe, og Erleta tar alle sjanser som byr seg «Maren jobber på Rusta og er en del med venner på fritida. Hun kjører også mye rundt i mopedbilen hennes. Ville ikke anbefalt noen å sitte på med henne. Hvis man vil være i live må man ikke gå i gatene der Maren kjører eller sitte på med henne. Har sittet på med en del ganger og det er bare flaks at jeg er i live.» Maren er helt enig i at mye av tiden går til å være med venner eller jobbe, men en ting som kanskje er litt unikt med Maren er hennes tidsforbruk på Snap. Erleta tenker kanskje at det går under å være med venner, siden det brukes til å snakke med venner, men Maren velger å nevne det spesielt, og vi er så sjokkerte at vi er usikker på om det kan stå på trykk, men får vel kanskje ta det med «Mange mener nok at jeg er litt mye på Snapchat og når jeg ikke spiler bridge, men jeg må jo ha min daglige dose med svensk og då må jeg snakka med mine kule svenske venner. Også kan jeg ikke glemme av nordmennene så viktig å få snakka med de og, så blir jo fort en del timer i løpet av dagen på snap. Min verste uke var vel når jeg hadde 75 timer på Snap på en uke. Ble vel sånn 10 timer om dagen da haha.» Artikkelforfatter, som er en av de som «snapper» med Maren stiller seg ved påstanden i starten om at «mange mener nok jeg er litt mye på Snapchat». Selv om Erleta ikke nevner Snap, så mener vi at de to viktigste tingene, med jobb og venner er med, og det blir derfor poeng til Erleta.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Her har Erleta et viktig poeng, i en av Marens gode egenskaper «Jeg skulle ønske jeg kunne være mindre nervøs når vi ligger godt an i en turnering eller skal spille store turneringer. Maren er ikke nervøs i det hele tatt. Jeg beundrer henne for at hun klarer å være så rolig.». Det å greie å ikke bli nervøs når man ligger godt an, spiller jevne eller viktige kamper er en veldig god egenskap. Det er noe mange sliter med, så er alltid fint å ha en makker som er rolig.

Det blir til slutt 6,5 poeng til Erleta, etter litt fratrekk for safe-variant med to svar på et spørsmål. Det er selvfølgelig behagelig om man kan sjekke hvilken vei man skal ta en finesse før man tar den, men når vi spiller bridge, så må vi ta et valg, og da blir det sånn her og, så får jeg heller ta imot klager om det er uenighet, men dommeren dømmer som de sier. Ingen appellutvalg her. 

Maren sendte Sofie litt oppdateringer underveis i skriving av svarene. Før hun startet var beskjeden at hun kjenner Erleta bedre enn Erleta kjenner seg selv, så dette skal bli lett. Omtrent halvveis ut har derimot tonen endret seg, disse spørsmålene har hun jo ikke diskutert med Erleta, dette var kanskje ikke så lett allikevel. Vi får dermed se om Maren kjenner Erleta Plana bedre enn hun kjenner seg selv.

Hva er din makkers favorittkonvensjon?

Maren starter allerede på spørsmål en med klage på at det er noe de ikke har diskutert, men det var ikke noe problem, for hun «tipper på kløverføring», og det er et godt forslag. Erleta sier at «Har ikke noen favoritt konvensjon egentlig, men hvis jeg måtte valgt en så er det kløverføring.», så kanskje det ikke er så farlig om de har diskutert spørsmålene eller ikke. Den observante leser husker også at Maren sin favoritt var kløverføring, så her er jentene samspilte.

Hva er din makkers favoritt turnering?

I motsetning til sin makker som ikke hadde lest de tidligere artiklene, og derfor gikk for safe-varianten, så hadde Maren lest de andre artiklene, men hun svarte før artiklene var publisert. Hun spurte dog pent om hun kunne få lov til å svare på nytt, og svare bare en turnering, og siden vi liker at artiklene blir lest, så skal hun bli belønnet med å få lov til å velge bare en av turneringene hun hadde svart. Opprinnelig svarte Maren EM og VM junior for landslag, men når hun da skulle velge bare en, så valgte hun VM, til litt undring fra Sofie, men allerede før Sofie rakk å svare, så innså Maren selv at hverken Maren eller Erleta har noen gang spilt VM, så det var kanskje ikke så naturlig at det var favoritten, siden de ikke har prøvd det, så Maren byttet da til EM junior for nasjonallag, som vi skal spille til sommeren. Det var nok lurt å bytte til EM i stedet for VM, men Erleta har selvfølgelig ikke villet ta et valg her heller, og svart «Min favoritturnering må være em for lag og par.». Siden hun har svart i entall er vi litt usikker på om hun tenker at det er en turnering som er begge, for det hadde vært godkjent som et svar for åpent VM, hvor det er både par og lag, men i åpent EM er det kun to par turnering (mix og de vanlige klassene), og for landslaget er det bare lagturnering. Vi må være like strenge med Erleta og Maren som vi har vært med de andre parene, når vi spiller bridge kan vi kun spille et kort om gangen, og vi må være nøyaktig på hvilket kort vi velger, så her blir det ikke poeng på dem.

Hvor lenge har din makker spilt bridge?

Vi var imponert over Erleta som husket ned på måneden de startet å spille, men Maren husker faktisk dagen de startet, det er imponerende. «Hun har spilt bridge i litt over 8 år. Første gangen hennes på juniorbridgeklubben var 12 februar 2016.». Her skal ingen kunne si at de ikke har kontroll.

Hva er din makkers favorittmat?

Erleta hadde god oversikt over hva Maren likte, og Maren mente at hun kjente Erleta bedre enn hun kjenner seg selv, da må vel favorittmat være noe man vet. Maren prøver seg på «Hun er veldig glad i mat, det er sikkert og visst hahaha. Mye å velge mellom, men jeg vet at favoritt maten hennes er Indisken fra Tenerife. Hun elsker den så mye.». Det er et veldig godt forslag, men igjen kommer Erleta med et dobbeltsvar med «Indisk og sushi». Vi får kanskje behandle Maren og Erleta likt, selv om begge er Erleta som ikke vil ta et valg, så vi gir Maren et halvt poeng, siden hun ikke kan få bedre sjanser for riktig svar, bare fordi Erleta svarer to ting.

Hvor mange år etter i år har din makker igjen som junior?

Maren som klager på matten, greier regnestykket her også når hun sier at Erleta har 4 år igjen etter i år.

Hva er din makkers favorittbridgeminne? (trenger ikke være resultat)

Her er det Maren som prøver seg på to svar, men vi gir henne «benfit of the doubt» og sier at det første svaret er det hun egentlig svarer, og at det andre bare er et håp. «Hennes favorittbridgeminne må være når vi tok NM sølv i mix lag, men håper at svare mitt er feil og at hun har svart «mitt favorittbridgeminne var når jeg ble makker med sjølveste MAREN IDLAND SÆGROV som er så løyen å er min ALLER beste venn» hahhhhahj. Hun er jo helt løg i hodet hvis hun ikke sier det siste jeg skrev da!». Man kan jo selvfølgelig alltid ha et håp, og å finne en god makker er jo alltids viktig, men Maren har nok mer riktig med sitt første svar. Erleta fortsetter i samme spor, og svarer to svar, men igjen tolker vi hennes første svar som hovedsvaret, når hun sier «Når meg og Maren var på lag og tok vårt første sølv i NM mixlag, det var veldig gøy! Juniorleiren i Sverige i november i fjor er også et fint minne!». Det blir derfor et poeng til Maren, selv om hun kanskje er litt skuffet over at når de ble makkere ikke er favorittminnet, så er hun sikkert fornøyd med at Erleta nevner Sverige, for dert er alltid veien til Marens hjerte.

Ranger i rekkefølge fra det din makker liker best – meldinger, spilleføring, motspill

Her kommer endelig skråsikkerheten til Maren som vi er så vant med, når hun sier «Nr 1 e jaffall lett det er spilleføringer, så kommer nok meldinger også motspill». Så da får vi se om det var grunn til å være så skråsikker, eller om Erleta har noen andre tanker. Maren kjenner jo selvfølgelig Erleta godt, så når hun er så sikker, så må det jo være riktig, og det er det. Også resten av rangeringa er riktig.

Hvem er din makkers bridge-forbilde?

Her kommer et viktig poeng fra begge jentene, man trenger ikke være toppspiller for å bli sett veldig opp til, det er også mange andre viktig egenskaper man kan se opp til i en bridgespiller, som både Maren nevner «Tror Erleta sitt bridgeforbilde er Bjørn Svela. Han var ikke noe særlig god bridgespiller, men han gjorde så mye for bridgen og var genuint god og snill med alle. Hun så veldig opp til han.», og Erleta «Mitt bridgeforbilde kommer nok alltid til å være Bjørn Svela. Han var en veldig snill og fantastisk mann! Han gjorde så mye for bridgen. Bjørn fikk alle til å føle seg velkommen i klepp bridgeklubb. Det kommer jeg alltid være evig takknemlig for. Han er et forbilde for mange!». Bjørn gjorde en enormt god jobb, og det er absolutt mange som savner han, så dette er en fin måte å hedre han på.

Har makkeren din noe hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering?

Maren greide ikke å komme på noe for seg selv, men prøvde litt hardere å komme på noe for Erleta, og svarte «Erleta har ikke noe spesielt hun må gjøre før/under/etter en bridgeturnering. Det eneste jeg kan tenke meg er at hu alltid må se på Tiktok hvis hun har en lang matpause og får tid til å slappe av etter hun her spist haha. Hun må kobla av for å vær klar til etterpå.». Det kan godt være at det er noe Erleta gjør, og det er fint å koble av mellom runder, men det var ikke noe Erleta tenkte på at hun gjorde i forbindelse med bridgeturneringer, for hun svarte at det var et vanskelig spørsmål, men at hvis hun må svare noe, så er det kanskje at hun må ha med drikkeflasken sin.

Hva gjør din makker når hun ikke spiller bridge?

Maren mener at Erleta gjør mye forskjellig, selv om noen av tingene er noe de fleste av oss ikke tenker på som en spesifikk ting vi må nevne at vi gjør, for alle pleier både å spise og sove, men Maren skulle ha med alt «Når Erleta ikke spiller bridge så trene hun eller så jobber hun eller så sover hun eller så spiser hun mat eller så ser hun på serie eller så ser hun på Tiktok eller så er hun med meg eller så er hun med noen av de andre vennene sine.». Erleta er litt mer kortfattet, men nevner det samme «Jeg jobber på spar. Er med venner. Trener også styrke på fritiden.». Maren avslutter derfor sterkt med poeng på siste spørsmål.

Avslutningsvis, hvilken av makkers egenskaper skulle du ønske at du hadde?

Det er flere på jentelaget som ønsker å bli like god som makkeren sin til å spilleføre, det lover godt før sommerens EM om alle jobber med det, for Maren sier «Skulle ønske jeg var like god til å spille kontrakter som Erleta er, hun kan å spille kontrakter for å si det sånn!».

Spørsmålene var nok vanskeligere enn Maren hadde trodd, for det var ikke riktig på alt, som hun første mente at skulle være lett, men det ble 7,5 poeng, som så langt er tredje beste poengsum, så ikke dårlig. Selv om det kan se ut som at det hjelper å være gode venner på fritiden også, så er det ikke sikkert det holder helt, for de går ikke til topps av resultatlisten, men tar en ganske klar andre plass, og ligger best an av jentelagene.

Resultatliste

  1. Ida og Marius (U26) 18
  2. Maren og Erleta (U26W) 14
  3. Anders og Magnus (U26) 10 og 1/3
    Markus og Nicolai (U26) 10 og 1/3
  4. Sofie og Kaja (U26W) 9 og 5/6

Flere saker

Se alle